A fitt kismama titka

Az izomsejtek száma az életünk során nem változik, viszont a méretük és a vastagságuk igen. Megfelelő terhelés hatására képesek fejlődni, növekedni, ami nagyon szép és látványos változást biztosít a megjelenésünkben. Mozgás és mozgatás hiányában az izmok leépülnek, sorvadásnak indulnak, elvesztik funkciójukat — mintha szabadságra mennének —, ami pedig rendkívül káros hatásokkal bírhat egész testünkre, a derekunkra, a csontjainkra és az izületeinkre. Ez az egyszerű valóság, ezt mindenki jól tudhatja.

Vannak élethelyzetek, amilyen egy várandósság is, amikor a testünk jelentősen megváltozik, és nem pont az izmosodás és feszesedés irányába. De ez a természet rendje. Nem mehetünk ellene, viszont segíthetjük azt, hogy ez a változás a legoptimálisabb legyen ahhoz, amikor már a visszarendezésen fogunk dolgozni. Most magamon tapasztalom a természet erejét. Milyen az, amikor ólomtesttel próbálunk feljutni az első emeletre, milyen az, amikor az erő néha elhagy és edzettség ide vagy oda, aludni kell, pihenni kell és milyen az, amikor változnak az izmok, lazulnak a szalagok és beköszön egy-egy derékfájás, amit eddig csak hírből ismertél. Ezek a velejárói lehetnek ennek a csodának. Nem mindenkinél, biztos vagyok ebben is. Nálam azonban jöttek, nem hívtam őket, mégis itt vannak velem néha reggeleken, néha esténken.

Mindezek ellenére tudom, hogy mi a megoldás. Tanultam sok éven át, tanítottam még több éven át, és most szerencsére át is élhetem. Várandósság alatt is végig aktívnak kell maradni, természetesen, ha az orvos máshogy nem rendelkezik. Át kell alakítani az edzéstervet. Ilyenkor nem cél az izom tömegének növelése, minél inkább azon izomerő megtartására kell törekedni, amivel kezdtük a várandósságot. Az izmokat elég megfelelően mozgatni, megfelelő terheléssel és megfelelő terhelések közötti pihenőidővel ellátni ahhoz, hogy dolgozzanak. Ha pedig dolgoznak, akkor biztosított a szolgálatuk is.

Az izmok épségének feltétele a mozgás. Az izom összehúzódásához szükséges energiát, a sejtlégzés során, szerves anyagok lebontásával szabadítják fel a sejtek. A lebontásra kerülő szerves anyagokat és az oxigént a vér szállítja. Munkavégzéskor az izom vérellátása a nyugalmi érték tízszeresére nőhet, ezért rendszeres edzéssel nő az izom vastagsága, az összehúzódásban részt vevő fehérjék mennyisége és egyidejűleg gazdaságosabbá válik az energiafelhasználás is. Az edzés során természetesen nemcsak a működő vázizomzatban, hanem a szív- és érrendszerben, a légzésben és az egész szabályozó rendszerben előnyös élettani folyamatok sokasága megy végbe. Éppúgy az anyuka testében, mint a fejlődő magzat testében. Hát kell ennél több? 🙂

A mozgás életünk szerves része volt mindig is. Kisgyermekként folyamatosan rohangáltunk, az iskolában az órák közötti szünetekben alig vártuk, hogy az iskolaudvaron lehessünk, fiatalfelnőttként a batátokkal, barátnőkkel jöttünk-mentünk. A mozgás lendületben tart, izmaink mozgatása fiatalságunk és egészségünk megőrzésének a kulcsa. Igyekezzünk lendületben maradni, élethelyzetünknek megfelelő mértékben, tanuljunk sportszakemberektől mozgásformákat, feladatokat, helyes edzési technikákat! Megéri!

Hajrá Kismamák! Hajrá Anyukák!

Posted in blog.